Tack för:

Tidsväxlingen, den får en att tänka till mitt i slöhösten....

torsdag 26 februari 2009

Predikan

Detta är den predikan jag ska hålla på söndag. Så pallra er upp till St. Anna kyrka i Helsingborg kl 9.30 söndag 1 mars och var med och fira gudstjänst! Det blir skoj, det blir bra, det blir kaffe men bara om vi är tillsammans!!!!

· Predikan 1/3 prövningens stund
· Prövningens stund, det är dagens tema. Hur närmar man sig ett sådant tema? Prövningens stund – Ska man prata om vad en prövning är kanske? Nej, det är näst intill omöjligt, för vem kan säga vad en prövning är, det kan ju se så olika ut för var och en av oss. Det som hos en människa väcker ångest och oro kan vara enkelt för en annan att ta sig igenom, och…Vänta! Ta sig igenom. Där har vi det! Det är vad prövningens stund handlar om. En prövning är något man tar sig igenom. Något med ett slut, något tungt, ångestladdat, skrämmande och smärtfyllt som ska levas igenom. Frågan är hur man tar sig igenom denna prövningens stund. Hagar rymde, då situationen i hemmet blev outhärdlig. Jesus hade ett svar på alla djävulens påfund, ståndaktig och stark i sin tro.
· När jag förberedde predikan till idag läste och letade jag i olika böcker för att få hjälp att förstå och förklara prövningen. Det stod väldigt lite om prövningar men jag fann desto mer om hur man tar sig igenom dem. Jag vill läsa ett kort stycke som jag fann, det är ur Torgny Lindgrens bok Bat Seba. Den handlar om kung David i gamla testamentet och den kvinna som senare skulle bli Salomos mamma. Bat Seba fick gå igenom en prövning som få andra. Kung David blir förälskad i henne, tvingar sig på henne och dödar sedan hennes man Uria för att själv gifta sig med henne. Det är detta Torgny Lindgren skriver om i sin bok. Men frågan är inte vilka prövningar Bat Seba får utstå utan hur hon hanterar dem. Så här står det på ett ställe:
· ”Men Bat Seba återvände till Urias hus. Männen med de väldiga svärden åtföljde henne, hon tänkte på fångarna och slavarna och de besegrade med böjda huvuden, alla dessa som hon sett föras uppför trapporna mot konungens hus. Fången, besegrad, så kände hon sig. Den besegrade har inga avsikter längre, tänkte hon, ingen strävan och inget mål, den besegrade är fri från förhoppningar och drömmar, övergiven och fri. Fri att vara fången. Om inte detta tillstånd skulle vara för evigt, måste hon besegra kung David.” Bat Seba besegrar David, men inte genom våld och död utan genom kärlek och tillgivenhet. På så sätt får hon behålla sina förhoppningar och drömmar, sina avsikter och mål. Hon går igenom prövningen. Hur går du igenom dina prövningar?
· I frälsarkransen finns en sandfärgad pärla. Den påminner oss om prövningarna i våra liv. Så här beskrivs pärlan: ”Den sandbruna pärlan symboliserar motgångar, stunder då livet ter sig som en öken. Men att acceptera svårigheter är ett steg mot att besegra dem. Ibland upplevs livet som en öken. Man har ingen ork, ingen lust, ingen att tala med. Omvärlden tycks karg, ödslig och fruktlös. Ingen kan helt undvika livets öken, förr eller senare kommer den. Öken är en plats av saknad och längtan efter liv och vatten, den drar livet till sin spets. Vad behöver jag för att leva? Att komma igenom öken är svårt. Men vi kan träna oss i att möta den och att vistas i den. Ökentiden kan hjälpa oss att särskilja det viktiga från det oviktiga. När vi lämnar öken, svårigheterna, bakom oss upptäcker vi att motgången lärt oss något. Den ger oss perspektiv.”
· Prövning, prova – Att testa och se vad som sker, se om det prövade håller. Tänk bara på de gånger man får en idé som först verkar helt galen och omöjlig att genomföra. Människor i omgivningen säger – nej det där går inte, så har vi aldrig gjort förut. Men om man ändå vågar kasta sig ut, göra något helt nytt, kan man upptäcka att det svåra och omöjliga faktiskt är genomförbart, ja att idén håller. Våra prövningar visar oss att vi håller som människor. Jesus prövning i öknen visade honom att han höll för det uppdrag han hade. Hagar återvänder hem och blir sedan stam - mor till muslimerna. Varje prövning vi utsätts för, stor eller liten visar oss att vi håller, att vi duger som de människor vi är.
· Men prövningarna ger oss också valmöjligheter. Precis som Jesus i öknen, som får valet att hålla fast vid sin tro och sitt uppdrag trots smärtan och rädslan, eller att ge efter för lockelsen att slippa undan. Vi får också den valmöjligheten i prövningens stund. Vi kan välja att lägga all hopplöshet, oro, sorg, smärta, ensamhet, ångest, rädsla, osäkerhet och förtvivlan i Guds händer – Allt det som prövningen utsätter oss för. Eller att bära det själv, vilket gör prövningen ännu tyngre – onödigt tung.
· Jesus säger: Du ska inte sätta Herren, din Gud på prov. Varför inte? Är inte det orättvist, att vi ska prövas för att förstå att vi håller som människor, men Gud ska inte behöva prövas för att hålla som Gud? Kan det vara så att Gud inte behöver prövas, för han har redan gjort sitt val. Han valde att sända sin son Jesus Kristus till jorden för den största prövningen av alla – att gå i döden för kärleken till oss. Och Gud tog sig igenom den prövningen. Gud valde att älska alla oss människor helt och fullt, genom död till liv, genom ökenvistelser och prövningar. Gud älskar oss igenom allt och den kärleken bär oss i prövningens stund.

Inga kommentarer: