Tack för:

Tidsväxlingen, den får en att tänka till mitt i slöhösten....

onsdag 8 september 2010

Enheten i Kristus

"Gör min glädje fullkomlig genom att visa enighet", skriver Paulus i Filipperbrevet. "Lev i samma kärlek, eniga i tanke och sinnelag".

Det finns över 2 miljarder kristna i världen. Hur skulle vi kunna leva eniga i tanke och sinnelag? Vi är alla lika olika, sura, glada, envisa, lata, energiska och med egna drömmar och tankar om hur man är som människa och som kristen. Hur kan vi då säga att vi tillhör en enda allmännelig kyrka, lika över hela världen? Det känns rätt hopplöst.

Men – Betyder att vara enig, att man måste tycka och känna exakt likadant? Kan det inte betyda att man försöker förstå den andras tankar, respektera dem och släppa det som inte går att jämka samman? Vi får även komma ihåg att Paulus brev till Filippi är skrivet till en liten församling. Och då borde det väl inte vara så svårt att leva i enhet. Eller?

Sommaren lider mot sitt slut. Har ni alla haft en trevlig semester? Hittat på en massa saker, rest utomlands, hälsat på släkt och vänner, varit hemma och slappat? Fått ihop hela familjens önskemål om vad som ska hända under sommaren och samtidigt värnat om dina egna tankar och din egen tid?

Mmm, inte ens i den egna familjen är det helt enkelt att enas alla gånger. Så hur ska vi då kunna enas i Kristus?

Men vi har faktiskt en sak som enar oss. En sak som binder oss samman över alla gränser, som gör oss helt lika varandra oavsett var vi kommer ifrån eller vart vi är på väg. Dopet enar oss. Och det allra bästa med denna starka kraft som enar 2 miljarder människor, är att det inte stänger någon ute! Denna enkla lilla handling befriar oss och suddar bort gränser – Ingen är längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna, alla är vi ett i Kristus Jesus. Vi är inte VI eller DOM, eller, vi borde åtminstone inte vara det. Dopet är faktiskt inte exklusivt, det erbjuds alla människor helt fritt och oförbehållsamt. Vi är inte en speciell liten klubb, det syns inte utanpå oss om vi är döpta. Men inuti syns det. Det händer nämligen något väldigt märkligt då vi döps – Hela vårt jag, allt det som gör oss till de vi är innesluts i Guds kärlek (droppa färg i vattnet) och vi blir helt infärgade av den kärleken och den bleknar aldrig, missfärgas aldrig eller tvättas ur.

Vi har även möjlighet att låta denna färg, Guds kärlek, spridas från oss och till andra. Genom oss når Gud andra. Genom att tjäna varandra enar Gud oss. Och visst är det underligt detta med tjänandet. I och med att man pratar om tjänare tänker man ofta på att det ska finnas de som betjänas – De som står högre än oss själva. Men på det sätt Jesus vill att vi ska tjäna varandra, finns det ju ingen som är bättre eller sämre än någon annan – Alla är vi lika mycket värda, och vinner lika mycket på att betjäna och betjänas. För om vi lever ut vårt dop, vår enhet i Kristus genom att älska, värna och respektera det Gud skapat, jorden och oss själva, då tjänar vi Gud.

I Jesaja står att "Han ska höja ett fälttecken för folken, förena de skingrade Av Israel". Jag tänker mig att det tecknet är dopet, dopet som leder oss tillbaka till Jishajs rot – Jesus. Dopet som enar, som tvättar bort avund och fiendskap mellan människor, dopet som friköper oss, och gör oss till Jesu lärjungar som får gå ut till andra som tjänare och leda Guds kärlek vidare. Tänk när 2 miljarder människor lyckas göra detta – tillsammans.

Inga kommentarer: